Universumin kylmin lämpötila saavutettu – tutkijatkin ihmeissään

Viihdeuutiset · Stara.fi

Absoluuttinen nollapiste tarkoittaa nollan kelvinin lämpötilaa, joka on myös −273,15 celsiusastetta. Sitä ei ole koskaan ihmiskunnan historiassa saavutettu, eikä mahdollisesti pystytä jatkossakaan saavuttamaan, mutta vuosi vuodelta on päästy kuitenkin lähemmäksi. Nyt alalla on tehty tutkijoiden mukaan universumin ennätys.

Teoriassa atomien värähtelyjä on mahdotonta pysäyttää täysin, sillä atomin pysähtyessä sen lämpötila olisi absoluuttisessa nollapisteessä. Nyt tutkijat ovat Nature-lehden mukaan kehittäneet keinon saada hidastettua atomin värähtelyä laservalon säteillä niin merkittävästi, että atomin lämpötila oli alhaisin koskaan mitattu 0,00036 kelviniä. Viilennetty kohde oli 20 mikrometrin läpimittainen ja 100 nanometriä paksu alumiinilevy.

Kokeen teki Yhdysvalloissa Coloradon osavaltion Boulderissa sijaitseva National Institute of Standards and Technology, jonka tutkijoiden mukaan tulos oli 10.000 kertaa kylmempi kuin ulkoavaruuden tyhjiössä. Fyysikko John Teufel korosti New Scientist -lehdelle, että tulos oli kylmempää kuin missään muualla koko universumissa.