Autoveroa muutettiin jo kaikessa hiljaisuudessa: ”Kyse on merkittävistä summista”

Autot Lux · Jocka Träskbäck

Suomessa on viime päivät kohistu ministeri Anne Bernerin esityksestä, jossa autovero olisi poistettu ja autoilijoilta ryhdytty perimään käyttöön perustuvaa maksua. Esitys tyrmättiin suoralta kädeltä, mutta autoveroon ehdittiin tehdä jo vuodenvaihteessa merkittävä muutos.

Suomen tulli ja verottaja ovat toimineet jo pitkään vastoin EU-direktiivejä, ja siksi EU-tuomioistuin on joutunut jo useasti tuomitsemaan Suomen viranomaisten laittoman toiminnan. Stara uutisoi viimeisimmästä muutoksesta jo viime vuoden marraskuussa, mutta tuolloin asia ei herättänyt suurta huomiota. Vasta nyt koko autoveron poistamista koskevan kohun myötä asia on alkanut kiinnostamaan laajemmin.

Kaikessa hiljaisuudessa autoverotukseen vuodenvaihteessa tehty muutos koskee Staran saamien tietojen mukaan leasing-autojen verotusta, joka väheni merkittävästi. Muutoksen taustalla oli Suomen häviämä oikeudenkäynti EU-tuomioistuimessa. Selvitimme asiantuntijan kanssa miten tuomio ja sitä seurannut lakimuutos vaikuttavat Suomen automarkkinoihin.

Aiemmin auton Suomessa leasing-sopimuksella hankkinut on joutunut maksamaan koko autoveron kerralla, vaikka auto olisi käytössä vain esimerkiksi muutaman kuukauden tai kolme vuotta. EU-tuomioistuimen mukaan Suomen autoverotus ei kuitenkaan ollut EU-direktiivien mukaista, joten tuomioistuin velvoitti Suomea muuttamaan autoverotusta. Lakimuutos astui voimaan 1. tammikuuta 2017, mutta muutoksesta ei juuri tiedotettu.

Staran toimituksen saamien asiakirjojen mukaan auton leasing-sopimuksella vuokraava joutuu jatkossa maksamaan autoveron ainoastaan ennalta määritellyltä vuokra-ajalta. Ei siis koko auton arvosta, kuten tähän saakka. Samantapainen malli otettiin Tanskassa käyttöön jo vuonna 2010. Malli pohjautuu vientipalautukseen, jossa auto täyty­­­y viedä pois maasta vuokrasopimuksen päätyttyä.

Autovero jaetaan muutoksen jälkeen kymmenelle vuodelle ja jyvitetään kuukausittain siten, että autovero on ensimmäisenä kuukautena kolme prosenttia, toisena ja kolmantena kaksi prosenttia ja sen jälkeen yhden prosentin jäljellä olevasta autoveron määrästä. Toisin sanoen auton vuodeksi vuokraava maksaa autoveron kokonaissummasta vain noin 15 prosenttia ja kolmeksi vuodeksi vuokraava noin kolmanneksen.

Selvitimme miten autoveron muutos vaikuttaa automarkkinoihin Suomessa. Luksusautoihin erikoistuneen Luxury Collection By Auto-Outletin johtaja Miika Toivonen vahvisti Staralle, että lakimuutos tulee mullistamaan luksusautojen markkinat merkittävästi, mutta tavallisiin autoihin vaikutus jää pieneksi.

– Lakimuutoksen vaikutus ei näy vielä 100.000 euron autoissa juuri lainkaan, mutta sitä kalliimmissä kyllä. Luksusautoista esimerkiksi Ferrarin autovero on tähän saakka voinut olla jopa 200.000 euroa, mutta jatkossa leasing-sopimuksella autovero maksetaan vain vuokraa-ajalta, Luxury Collectionin Toivonen vahvisti Staran toimituksen saamat tiedot.

– Kyse on erittäin merkittävistä summista. Tämä tulee pitkällä aikavälillä näkymään selvästi katukuvassa, johon tulee nykyistä enemmän luksusautoja, Toivonen jatkoi.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.