Puhuva nukke vedettiin pois markkinoilta – voidaan hakkeroida salakuuntelulaitteeksi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saksan viranomaiset ovat kieltäneet suositun My Friend Cayla -nuken myynnin turvallisuusriskin vuoksi. Puhuvan nuken sisällä olevan ohjelmiston on huomattu olevan hakkeroitavissa.

Cayla-nukke on varustettu bluetooth- ja wifi-yhteydellä. Lapset voivat esittää nukelle kysymyksiä, joihin se hakee vastauksen internetistä. Suojaamattoman bluetooth-ominaisuuden ansiosta lelu olisi mahdollista muuttaa hakkereiden käsittelyssä salakuuntelulaitteeksi.

BBC-uutissivuston mukaan on käynyt jopa ilmi, että hakkerit pystyisivät mahdollisesti keskustelemaan lasten kanssa nuken puheominaisuuden ansiosta. Caylan ohjelmiston tietoturva-aukko paljastettiin alun perin jo vuonna 2015.

Saksan tietosuojalait ovat erittäin tiukat. Kielletyn valvontalaitteen omistamisesta saattaa seurata kahden vuoden vankeusrangaistus.