Hämmästyttävä illuusio: Mansikat näyttävät punaiselta vaikka kuvassa ei lainkaan punaista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Verkossa levinneessä kuvassa nähdään mansikoita, jotka on aseteltu kakun päälle. Mansikat saattavat näyttää punaiselta, mutta tosiasiassa kuvassa ei ole yhtäkään punaista pikseliä.

Suurin osa kuvan pikseleistä on harmaita ja osa vihreitä. Punaisen näkeminen selittyy värikonstanssi-nimisellä ilmiöllä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että aivomme korjaavat nähtyjen asioiden värin vaikka ne esitettäisiin erilaisessa valossa.

Motherboard-sivuston mukaan mansikkakuva perustuu samanlaiseen ilmiöön, joka aiheutti vuonn 2015 internetiä ravistelleen mekkogaten. Mekon tapauksessa ihmiset näkivät vaatekappaleen joko kultaisena ja valkoisena tai sinisenä ja ruskeana, kun taas lähes kaikkien aivot ovat tottuneet näkemään mansikat aina punaisena.

Mansikkakuvan loi Japanin Ritsumeikan yliopiston psykologian professori Akiyoshi Kitaoka. Mies on erikoistunut optisiin illuusioihin ja niiden luomiseen.