Tutkimus: Kuuma kylpy polttaa kaloreita kuin puolen tunnin kävelylenkki

Fitness Terveys · Terhi Piiroinen

Loughboroughin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jossa on vertailtu kuntoilemisen ja kylpemisen hyötyjä keskenään. Tutkimustulosten mukaan rentouttava kylpy kuumassa vedessä on terveydelle hyödyllistä ja se saattaa jopa ehkäistä tyypin 2 diabetesta.

Tohtori Steve Faulkner kertoo The Conversation -julkaisulle, että kuumat kylvyt on todettu rentouttaviksi kautta aikojen. Vasta äskettäin tiede on kuitenkin ryhtynyt tutkimaan kylpemisen terveyshyötyjä ihmisille. Faulknerin tiimi tutki muun muassa sitä, kuinka paljon kylvyssä lilluminen polttaa kaloreita ja mitä vaikutuksia sillä on verensokerin kontrolloimisessa.

Testiin osallistui 14 vapaaehtoista, jotka olivat 40-asteisessa kylvyssä tunnin ajan. Tuloksia vertailtiin tunnin pituisen pyöräilylenkin arvoihin. Vaikka pyöräileminen poltti selkeästi enemmän kaloreita kuin kylpeminen, vastasi kuumassa vedessä nautiskeleminen kulutukseltaan puolen tunnin pituista kävelylenkkiä.

Verensokeri laski ruokailun jälkeen kylvyssä 10 prosenttia enemmän kuin kuntoillessa. Tutkijaryhmän mukaan vartalon säännöllinen passiivinen lämmittäminen saattaa vähentää kehon kroonisia tulehduksia, joita esiintyy esimerkiksi tyypin 2 diebeteksen kaltaisissa pitkäaikaissairauksissa.