Nyt tuli vakava varoitus: ”Sosiaalinen jetlag pilaa terveyden”

Digi Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aikavyöhykkeiden yli matkustaminen on yksi raskaimmista asioista ihmisten sisäiselle kellolle. Aikaerorasitus vaikuttaa heti ihmisten unenlaatuun, jolla puolestaan voi olla pitkäkantoisiakin negatiivisia vaikutuksia ihmisen terveydelle.

Uniasiantuntija Daniel Jin Blum varoittaa Elite Daily -sivustolla, että matkustaminen ei ole ainoa asia, joka aiheuttaa ihmisille aikaerorasitusta. On olemassa myös sosiaalinen jetlag, jonka suuri osa ihmisistä kokee viikoittain.

Sosiaalinen jetlag on merkittävä syy siihen, että ihmiset sairastuvat helposti ja kokevat olonsa väsyneiksi töissä ja kotona. Sosiaalinen aikaerorasitus tarkoittaa yleensä viikonloppuisin tapahtuvaa valvomista, koska ystävien kanssa halutaan olla myöhään ulkona. Monilla ihmisillä on töistä johtuen oma sisäinen kello, joka on tottunut tietynlaiseen nukkumaanmeno- ja heräämisaikaan. Viikonloppuna useimmat ihmiset rikkovat tämän rutiinin.

Mitä räikeämmin nukkumaanmenoaikaa venyttää sitä vaikeampaa siitä toipuminen on. Blumin mukaan sosiaalisella jetlagilla on ihmiseen samanlainen vaikutus kuin sillä, että henkilö matkustaisi koko viikonlopun manteretta ja aikaeroja edestakaisin. Kuten tavallisestakin jetlagista, myös sosiaalisesta jetlagista toipuminen voi viedä koko seuraavan viikon ennen kuin uni palautuu normaaliksi.