Tutkimus: Varpaan kipu voi enteillä erektio-ongelmia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Reumaliiton mukaan kihdin esiintyvyys on lisääntynyt viime vuosina Suomessa. Kihti on etenkin keski-ikäisten miesten kärsimä niveltulehdus, joka johtuu yleensä puriineja sisältävän ruokavalion ja erityisesti oluen nauttimisesta.

Kihdin ensimmäinen oire on useimmiten isovarpaan tyvinivelen niveltulehdus. Keelen yliopisto on nyt tutkinut kihdin ja erektiohäiriöiden yhteyttä. Kihtiä sairastavat miehet kärsivät 31 prosenttia enemmän erektiöhäiriöistä.

Peniksen ongelmat voivat ilmaantua jo ennen niveltulehduksen puhkeamista. Vuoden verran kihtiä sairastaneet miehet kärsivät erektio-ongelmista 63 prosentin todennäköisyydellä, ja mikäli sairaus on jatkunut yli kaksi vuotta, on erektiöhäiriöiden todennäköisyys jo 77 prosenttia korkeampi.

Tutkimuksessa seurattiin kymmenen vuoden ajan 48.000 miehen terveyttä. Kihdin pitkäaikaishoitona voi käyttää lääkityksen lisäksi elintapojen ja ruokavalion korjaamista terveellisemmäksi. Tutkimusryhmän mukaan miesten kannattaa hakeutua erektio-ongelmien vuoksi lääkäriin jo varhaisessa vaiheessa, sillä oireiden perusteella ja seisokin hoitamisella voi ehkäistä myös muita sairauksia – kuten kihtiä.