Aktiivisilla matkailijoilla sama geeni – tekee uteliaammaksi ja seikkailunhaluisemmaksi

Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä suunnittelee jo seuraavaa lomamatkaa, vaikka ei ole kotiutunut vielä edelliseltäkään. Matkamiehillä ja reissunaisilla on suonissaan jatkuva polte tien päälle. He haluavat avartaa maailmankatsomustaan ja kokea elämässään mahdollisimman paljon uusia asioita.

Kaplanin yliopiston biologi Dawn Maslarin mukaan noin 20 prosenttia ihmiskunnasta omaa DRD4-7R -nimisen geenin, joka on yhteydessä ihmisen matkustushalukkuuteen. Geeni määrittelee henkilön vahvemman kaukokaipuun ja matkakuumeen. Seikkailunhalu voi olla perinnöllistä.

Suurin osa matkustusgeeniä kantavista ihmisistä asuu Pohjois-Amerikassa. Euroopasta merten yli uudelle mantereelle muuttaneet ihmiset ovat osaltaan olleet rohkeampia ja uteliaampia. Geeni saattaa aiheuttaa kantajalleen myös sen, että hän ottaa herkemmin riskejä elämässään, eikä kaihda vaarallisiakaan matkakohteita tai spontaania toimintaa. Toisin sanoen, jos kaikki vapaa-aikasi ja rahasi menevät maailmalla matkaamiseen, saattaa syy löytyä perintötekijöistä.