Tauot ovat tärkeitä työssä – parantavat aivotyöskentelyä ja tehokkuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Työntekijöille on asetettu lakisääteiset ruoka- ja kahvitauot. Osa firmoista kellottaa taukoja sekunnin tarkasti ilman, että ottaisivat huomioon työskentelijöiden luovuutta ja aivokapasiteetin käyttöastetta. Tauot ovat paikallaan silloin, jos työ muuttuu stressaavaksi.

Men’s Health listaa Peak Performance -teoksen innoittamana nyt kuusi keinoa saavuttaa parempi työtulos ja luovuuden maksimointi. Mikäli työ ei etene, eikä ratkaisua löydy, kannattaa tekemiseen ottaa taukoa. Aivot saattavat ajatella tehtävää uudenlaisesta näkökulmasta huomion käännyttyä välillä muualle.

Tauon aikana voi lähteä kävelylle. Tutkimusten mukaan jo kuuden minuutin poissaolo työpisteeltä lisää tuottavuutta. Mikäli tauon voi pitää ulkona, voivat myös hyödyt maksimoitua. Ihmisen mieli lepää ja virkistyy parhaiten luonnon lähellä, joten ruokatunti kannattaa nauttia puistossa tai aurinkoisella terassilla.

Tauon aikana voi myös keskittyä läsnäoloon ja tietoisuuteen hengitysharjoitusten avulla. Meditaatio tai mindfullness auttavat kehon rentouttamisessa ja paremman työjäljen saavuttamisessa. Ei ole virhe myöskään nukahtaa hetkeksi, kunhan tauko ei venähdä yli puoleen tuntiin. Parhaiten mielialaa ja stressiä poistaa sosiaalinen elämä. Nauti lounastauko kavereiden kanssa tai suunnista töiden jälkeen lasilliselle.