Tutkimus vahvisti: Omega-3 ja Omega-6 -rasvahapot ehkäisevät syöpää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen nauttiminen auttaa suolistosyöpiin sairastuneiden ihmisten parempia selviytymismahdollisuuksia ja eliniän ennusteen parantamista. Tuoreen tutkimuksen mukaan omega-3 -rasvahappojen hajoaminen tuottaa molekyylejä, jotka voivat estää syöpäpesäkettä kasvamasta.

Mikäli potilas kuitenkin nauttii liikaa omega-6 -rasvahappoja, saattaa syövästä toipuminen olla haastavampaa. Toisin sanoen rasvahappoja tulee nauttia oikeassa suhteessa ja suositusten mukaan. Kalaöljystä saatavaa omgea-3 -rasvahappoa tulisi nauttia 2,5 kertaa omega-6 -rasvahappoon verrtattuna, jotta yhdistelmän avulla saisi toivottua ehkäisyä paksu- ja peräsuolisyöpään.

Omega-3 -rasvahappoja voi saada lohesta, tonnikalasta ja saksanpähkinöistä. Omega-6 -rasvahappoja saa puolestaan prosessoiduista kasviöljyistä. Länsimainen ruokavalio sisältää kuitenkin usein liikaa omega-6 -rasvahappoja, jolloin tulisi nauttia suhteessa enemmän omega-3:a sisältäviä ruoka-aineita. Tutkimustulos julkaistiin British Journal of Cancer -sivustolla.