Älä julkaise matkakuviasi heti – ovat kuin kutsu murtovarkaille!

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset matkamiehet ja reissunaiset julkaisevat yleensä ensimmäisen matkakuvan jo Helsinki-Vantaan lentoasemalla Oak Barrel Irish Pub -baarista. Tutkimusten mukaan harva kaveri jaksaa kuitenkaan katsella toisten julkaisemia reissukuvia etenkään, jos ne julkaistaan reaaliaikaisesti ja suurella volyymilla.

Brittiläinen vakuutusyhtiö Aviva on toteuttanut tutkimuksen 2.000 asiakkaalleen reissukuvien julkaisemiseen liittyen. Peräti 73 prosenttia vastanneista myöntää, että muiden julkaisemat matkakuvat ärsyttävät joko kateuden tai kuvien heikon tason vuoksi. Mikäli kuvia julkaistaan sosiaaliseen mediaan paljon, aiheuttavat ne vielä enemmän pahennusta.

Aviva muistuttaa, että kavereiden lisäksi kannattaa ajatella mahdollisia riskejä kuvien julkaisemiseen liittyen. Reissussa oleva henkilö saattaa paljastaa olinpaikkansa myös pitkäkyntisille, jotka odottavat sopivaa tilaisuutta käydä matkamiehen kotona varkaissa. Kun turisti kertoo julkisella kuvalla olevansa toisella puolella maapalloa, saavat myös ventovieraat tietää asiasta.

Toisin sanoen parhain tapa on se, että mikäli reissussa on pakko napsia valokuvia joka känteessä sen sijaan, että ikuistaisi asioita ennemmin mielen syövereihin verkkokalvoilla, kannattaa kuvat julkaista sosiaaliseen mediaan vasta kotiin saapumisen jälkeen. Mikäli ei malta odottaa kuvien julkaisemisen suhteen, kannattaa niiden näkyvyyttä rajoittaa pelkästään ystäville ja sukulaisille.