Unenpuute voi ajaa parisuhteen syöksykierteeseen – riidat eskaloituvat nopeammin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hyvinvointitrendien aikakaudella on kiinnitetty enemmän huomiota ihmisten nukkumisaikoihin ja siihen, kuinka paljon aikuisten tulisi muistaa levätä. Uni on elimistön elinehto. Riittävä yöunen saaminen vaikuttaa kaikilla elämän osa-alueilla.

Ihmisten käyttäytymistä tutkivan Ohio Staten yliopiston tutkijaryhmä on analysoinut 43 pariskunnan unitottumuksia ja konflikteja. Mikäli parisuhteen molemmat osapuolet olivat nukkuneet liian vähän tutkimusajanjaksolla, sortuivat he herkemmin rumaan riitelyyn.

Unenpuute vaikutti kielteisesti heidän vihamielisyyteensä. Väsyneet pariskunnat antoivat tappelun aikana enemmän kritiikkiä, halveksuivat puolisoaan ja käyttäytyivät mielenosoituksellisesti.

Pariskuntien hyvinvointia analysoitiin tutkimuksessa myös verinäytteiden avulla, jolloin tunnin vähemmän nukkuneiden henkilöiden tulehdusten merkkiaineet nousivat kuudella prosentilla parisuhderiidan jälkeen.

Toisin sanoen väsyneenä tappeleminen vaikuttaa sekä parisuhteen hyvinvointiin, mutta myös ihmisten terveyteen ja vastustuskykyyn. Tulehdustekijöiden korkeampi taso liittyvät oleellisesti sydänsairausten, diabeteksen ja niveltulehdusten syntymiseen.

Samassa tutkimuksessa kuitenkin osoitettiin, että mikäli toinen kumppaneista oli nukkunut riittävästi yön aikana, osasi hän suhtautua väsyneeseen puolisoon neutralisoivasti ja tilannetta rauhottaen. Parisuhderiitoja ja sairauksia voi ehkäistä riittävällä unensaannilla.