Kunto-ohjaajan neuvot – tästä tiedät olevasi välipäivän tarpeessa

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuntosalikärpäsen iskiessä ja treenimotivaation ollessa suurimmillaan urheilun parista voi olla vaikeaa pitää välipäiviä. Lepopäivät ovat kuitenkin tärkeitä palautumisen ja kehittymisen kannalta, koska lihaskasvu tapahtuu treenin jälkeen.

Kunto-ohjaaja Holly Rilinger kertoi Elite Daily -sivustolle, että kovasta motivaatiosta huolimatta ihmisten tulisi pystyä pitämään välipäiviä ja antaa kehonsa levätä välillä. Rilingerin mukaan välipäivä kannattaa pitää ainakin silloin kun lihakset alkavat jo suorituksen aikana ja heti sen jälkeen kipeytymään. Silloin tietää, että seuraavana päivänä treenaaminen ei välttämättä ole parasta lääkettä juuri kipeytyneille lihaksille.

Välipäivän tarpeen tunnistaa myös siitä kun henkilö alkaa tuntemaan itsensä väsyneeksi sekä henkisesti että fyysisesti, minkä lisäksi lihakset tuntuvat kipeiltä. Kuntoilun tulisi lisätä energiaa, joten mikäli olo tuntuu entistäkin väsyneemmältä ja energiattomalta, tulisi henkilön pitää välipäivä kovien urheilusuoritusten parista.

Välipäivinä ihmisen ei tarvitse pidättäytyä kokonaan liikkumisesta vaan silloin voi käydä esimerkiksi kävelyllä, pyöräilemässä tai uimassa. Myös jooga ja pilates ovat hyviä treenimuotoja palautumiseen silloin kun lihakset ovat kovan voimaharjoittelun jälkeen arat.