Kiireinen syksy on alkanut – muista rentoutua välillä!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Syksy tuo mukanaan hektisen arjen ja aikataulut. Perheissä juostaan työn, kodin ja harrastusten välillä, eikä kaukana häämöttävä syysloma tunnu lähestyvän koskaan. Lopulta ollaan uuvuksissa ja stressistä ärtyneitä. Rauhoitu ja renotudu, ystävä hyvä.

American Psychological Associationin mukaan 80 prosenttia ihmisistä kärsii vähintään yhdestä stressiin liittyvästä terveysoireesta. Rentoutuminen on kuitenkin yhtä tärkeää kuin asioiden aikaansaaminen, joten ensimmäisenä keinona kannattaa kokeilla syvään hengittämistä. Pane toinen käsi rinnalle ja toinen navan yläpuolelle vatsalle. Hengitä sen jälkeen syvään siten, että vain alempana oleva käsi liikkuu. Vatsanpohjasta hengitteleminen rauhoittaa tehokkaasti.

Mikäli mahdollista, voi kireää olotilaa helpottaa nopeasti nauramalla. Nauru poistaa stressihormoneja ja jännitystä. Rentoutumisen aikana ei kannata seikkailla teknologian pyörteissä. Aivot lepäävät parhaiten, kun niiden ei tarvitse työskennellä ruudun ääressä. Lihaksia voi rentouttaa jännittämällä ja vapauttamalla. Kokeile tapaa jokaisessa kehon osassa, Men’s Health vinkkaa.

Tutkimusten mukaan ystävien ja rakkaiden ihmisten kanssa vietetty aika vapauttaa aivoista endorfiineja. Toisin sanoen rentoutumista voi kokeilla kavereiden kanssa aikaa viettäen. Yksi parhaimmista jännitteitä poistavista keinoista on liikunta. Fyysinen harjoittelu on tehokas keino parantaa aivojen ja mielen hyvinvointia. Jo tunti luonnossa kävelyä riittää antamaan uutta voimaa arjen keskelle.