Tutkimus: Täysjyvätuotteet ehkäisevät paksusuolen syöpää

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin syöpä ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava. Ruokavaliolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnissa ja terveydessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan täysjyvätuotteiden nauttiminen ehkäisee paksusuolen syövän puhkeamista.

World Cancer Research Fund ja American Institute for Cancer Research on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan vähintään 90 grammaa päivittäin täysjyvätuotteita nauttivilla ihmisillä on 17 prosenttia pienempi riski sairastua paksusuolen syöpään. Täysjyvätuotteissa on runsaasti kuitua sekä bioaktiivisia aineita, jotka edistävät suoliston toimintaa.

Täysjyvätuotteet ovat usein hitaammin sulavia hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen poissa pidempään. Säännöllisellä täysjyvätuotteiden nauttimisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä. Esimerkiksi riisiä, pastaa ja leipää on saatavilla terveellisempänä täysjyväversiona.