Tänään juhlitaan lyhyempää työpäivää – lähde töistä viimeistään neljältä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tänään vietetään kansainvälistä juhlapäivää, jonka tarkoituksena on lopettaa perjantain työpäivä tasan kello 16:00. Teemapäivästä on muodostumassa viraali-ilmiö, ja sitä merkitään päivityksiin hashtagilla #4pmFinish. Idean takana on energiajuomayhtiö Red Bull.

Tänään kannattaa aloittaa viikonlopun vietto viimeistään neljältä iltapäivällä, mikäli haluaa osallistua lyhyempien työpäivien puolesta puhuvan teemapäivän viettoon. Työaikoihin liittyen on toteutettu lukuisia tutkimuksia, jotka ovat puhuneet myöhäisimpien työaamujen ja lyhyempien työviikkojen puolesta. Tutkimuksissa on esitetty, että liiallinen työnteko kuluttaa aivojen kapasiteettia ja tekee siten ihmisestä tyhmemmän, Independent muistuttaa.

Kerroimme taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan jopa tavallinen 40-tuntinen työviikko saattaa olla turmiollinen ihmisen kognitiiviselle ajattelukyvylle. Perinteisesti ahkerasti työtä tekeviä on pidetty parempina kansalaisina, mutta tutkimuksen mukaan ihmisten tulisi työskennellä viikossa ainoastaan 25 tuntia. Ilman työtä ei kuitenkaan kannata jäädä. Ihmisen ajattelu- ja päättelykyky paranevat työtä tekemällä, mutta tuntimäärien tulisi pysyä maltillisina.