Univelkaa ei voi korvata myöhemmin – tämä on tärkein apu!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen on mahdollista nukkua hyvin ja saavuttaa tarpeeksi lepoa säännöllisen rytmin ja rutiinin avulla. Kun ihminen käy joka ilta samoihin aikoihin nukkumaan, pysyy kehon sisäinen kello ajassa ja unenlaatu on parempaa.

Kalifornian yliopistossa toimivan Human Sleep Science -keskuksen johtaja Matthew Walker muistuttaa, että aivot eivät pysty varastoimaan unta samalla tavalla kuin pankki varastoi rahaa.

Univelkaa ei toisin sanoen pysty paikkaamaan myöhemmin, koska aivot eivät pysty korvaamaan menetettyjä yöunia myöhemmin. Toisin sanoen on harhaluuloa, että viikonloppuna kannattaa nukkua enemmän vain siksi, että paikkaa viikolla syntynyttä univelkaa.

Ihminen tuntee olonsa levänneeksi säännöllisesti vähintään seitsemän tuntia nukkuneena. Tietynlaisesta unirytmistä kannattaa pitää kiinni mahdollisimman paljon myös viikonloppuna, jotta arjen unirytmi ei sekoittuisi liiaksi.

Mikäli nukkumaanmeno venähtää viikonloppuna myöhemmäksi, kannattaa ihmisen kuitenkin herätä samoihin aikoihin kuin normaalisti työaamuna. Siten unirytmi ei muutu liikaa, Fresh Air -radiokanava uutisoi.