Tutkimus: Nämä paheet aiheuttavat syöpää – syypäänä 43 prosenttisesti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat nyt kartoittaneet eri syöpiä ja niiden sairastumiseen johtaneita elämäntapoja. Kaikki varmasti tietävät, että elintavoilla on suuri merkitys terveydelle, mutta nyt on laskettu paheiden aiheuttamien syöpien sairastumisprosentit.

American Cancer Society on laskenut, että 43 prosenttia kaikista syövistä johtuu paheellisista elämäntavoista. Näitä ovat tupakoiminen, passiivinen tupakoiminen, ylipaino, alkoholin nauttiminen, punaisen lihan ja prosessoidun ruoan syöminen, vihannesten ja hedelmien vähäinen syöminen, kuitujen tai kalsiumin vähäinen nauttiminen ravinnossa, huonot liikuntatottumukset tai liiallinen UV-säteilylle altistuminen. Nämä tekijät aiheuttavat yhteensä 26 eri syöpätyyppiä.

Kaikista eniten syöpään sairastumisen riskiä lisäävät tupakoiminen, UV-säteily ja ylipaino. Elämäntapojen lisäksi syöpiä aiheuttavat erilaiset virukset, jotka tarttuvat yleensä sukupuoliteitse ehkäisyn jäädessä pois. Näitä ovat muun muassa papilloomavirus ja HIV. Syöpään sairastumisen riski pienenee merkittävästi elämäntapamuutoksilla. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi keuhkosyöpään sairastumisen riski pienenee 52 prosentilla viisi vuotta tupakoimisen lopettamisen jälkeen.