Bataattiranskalaiset ranskanperunoita terveellisempiä? Asiantuntija vastaa

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä vaihtaa ruoka-annostensa ainesosia ravintolassa terveellisempiin vaihtoehtoihin. Limonadin voi vaihtaa veteen tai vissyyn ja hampurilaisen salaattiin. Toisinaan ravintola tarjoaa uppopaistettuja bataattitikkuja tavallisten ranskanperunoiden tilalle.

Todellisuudessa terveellisin vaihtoehto olisi vaihtaa kaikki ranskalaiset esimerkiksi grillattuihin kasviksiin. Bataattiranskalaiset eivät ole tavallisia tikkuperunoita vähäkalorisempi tai terveellisempi vaihtoehto. Niissä on suurin piirtein saman verran kilokaloreita, hiilihydraatteja ja proteiinia, ravintoterapeutti Alissa Rumsey kertoo Men’s Healthille.

Tavallisissa ranskalaisissa on hitusen enemmän rautaa, kaliumia ja C-vitamiinia, mutta bataattia vähemmän luonnollisia sokereita. Bataatissa on myös enemmän kuituja, kalsiumia sekä A-vitamiinia. Valmistustapa määrittelee pitkälle lisukkeen terveellisyyden. Mikäli ruoka on uppopaistettu rasvassa, on se auttamatta epäterveellisempää kuin vaikkapa keitetty, höyrytetty tai grillattu versio.