Mies puhkaisi finnin työpuukolla – alahuuleen kasvoi sieni

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Chigacolainen 23-vuotias mies oli yrittänyt puhkaista alahuulensa alapuolella ollutta finniä puukolla. Samaa puukkoa oli käytetty puutöissä, eikä mies puhdistanut teräasetta ennen toimenpidettä. Seitsemän kuukautta myöhemmin hänen huulensa oli turvonnut muodottomaksi.

Aiemmin terve mies oli hakeutunut lääkärin vastaanotolle, koska hänen alahuulensa alapuolelle oli kasvanut seitsemän kuukauden aikana kivulias iho-ongelma. Rakkulamainen uloke osoittautui sieni-infektioksi, joka oli tarttunut työvälineenä käytetystä puukosta, The Journal of Emergency Medicine uutisoi.

Alahuulen sienitartunta todettiin blastomykoosiksi. Ihmiset saavat saman infektion yleensä keuhkoihin hengitettyään mikroskooppisia itiöitä ilmasta. Tässä on oiva esimerkki siitä, että ihonhoidossa tulisi aina käyttää puhtaita välineitä ja käsiä. Katso kuva seurauksista tästä.