Auringonpimennys poltti naisen verkkokalvon – katsoi ilman suojalaseja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa todistettiin 21. elokuuta täyttä auringonpimennystä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979. Vaikka kansalaisia varoitettiin katsomasta aurinkoa suoraan paljailla silmillä, saivat monet amerikkalaiset näkövaurioita. Yksi heistä on 26-vuotias Nia Payne, jonka verkkokalvolle paloi auringonpimennyksen muoto.

JAMA Ophthalmology -julkaisun mukaan Nia Payne oli katsonut auringonpimennystä ilman asianmukaisia suojavarusteita kuuden sekunnin ajan. Sen jälkeen hän oli lainannut naapuriltaan aurinkolaseja, joilla jatkoi katsomista 20 sekunnin ajan. Aurinkolasit olivat vääränlaiset auringonpimennyksen katsomiseen.

Nainen näki pian tapahtuman jälkeen pallon muotoisen alueen näkökentässään ja hakeutui ensiapuun. Tutkimukset osoittivat, että hänen verkkokalvoilleen oli palanut jälki auringonpimennyksestä. Lääkärit pääsivät tutkimaan auringonpimennyksen aiheuttamia vahinkoja silmän solutasolla. He yrittävät löytää hoitokeinoja palovammojen korjaamiseksi. Lasten ja lemmikkieläinten laserlelut aiheuttavat toisinaan samanlaisia vammoja.

JAMA Ophthalmology