Kaupunkien talitintit aggressiivisempia – eroavat selvästi maalaisserkuistaan

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Talitiaisen Ti-ti-tyy ja ti-tyy -lauluäänet ovat tuttuja kaikille suomalaisille. Keltavatsainen lintu aloittaa ääntelynsä talvella päivän pidennyttyä yli seitsemään tuntiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupungissa elävät talitintit laulavat maalaisserkkujaan voimakkaammalla äänellä.

Frontiers Media on julkaissut tutkimusraportin, jonka mukaan kaupunkialueella elävät talitiaiset ovat ahdistuneempia ja stressaantuneempia kuin rauhallisemmilla seuduilla elävät talitintit. Tutkimusryhmä vertaili talitiaisten ääntelyä ja käyttäytymistä Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Virossa. Tutkimuksessa arvioitiin yhteensä 1.539 talitintin käyttäytymistä.

Tulosten perusteella voidaan olettaa, että kaupunkiolosuhteissa elävät talitiaiset joutuvat käyttämään voimakkaampaa lauluääntä hätäkutsun kaltaisesti. Etenkin naarastiaiset ääntelivät kaupungissa huomattavasti kovaäänisemmin kuin maaseudun rauhassa eläneet lajitoverinsa. Urostalitintit ovat puolestaan aggressiivisempia tiheällä asutusalueella, mikä ilmeni tutkijoiden nokkimisena.