Kauppaketju kieltää energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille – vaikuttavat tuhoisasti terveyteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Brittiläinen kauppaketju Waitrose kieltää energiajuomien myynnin kaikille alle 16-vuotiaille. Kielto astuu voimaan maaliskuussa. Rajoituksen avulla pyritään hillitsemään lasten sokerin ja kofeiinin nauttimista.

Yhdistyneen kuningaskunnan nuoret juovat eniten energiajuomia Euroopassa. Energiajuomien myyminen lapsille halutaan kieltää laissa, mutta sitä ennen kauppaketjut voivat määritellä itse omat säädöksensä kofeiinipitoisten sokerijuomien myymisen suhteen. Kauppaketju Waitrose tulee kieltämään kaikki yli 150 milligrammaa sisältävien juomien myymisen alle 16-vuotiailta 5. maaliskuuta, BBC uutisoi.

Sen lisäksi, että energiajuomissa on runsas määrä kofeiinia, aiheuttavat ne terveysongelmia suuren sokerimääränsä vuoksi. Brittiläiset teinit ovat ennätyksellisen ylipainoisia, mikä johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta ja vähäisestä liikunnasta. Waitrosella on yhteensä 352 liikettä ympäri Brittein saaria.

Energiajuomat ovat suhteellisen uusi villitys, eikä niiden pitkäaikaisvaikutuksia vielä tiedetä. Jo nyt on kuitenkin kerätty näyttöä niiden koukuttavuudesta ja vaikutuksista kehon ja mielen terveyteen. Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan energiajuomat voivat aiheuttaa ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia.

Tutkijoiden mukaan energiajuomien nauttiminen on yhdistetty myös suurempaan diabetekseen sairastumisen riskiin, hampaiden reikiintymiseen ja munuaisvaurioihin. Juomat on yhdistetty myös ahdistukseen, masennukseen ja jopa itsetuhoisiin ajatuksiin. Lisäksi niiden aiheuttama kofeiiniriippuvuus voi vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen.