Älä kokeile tätä kotona! Mies heilutteli kättään sulassa metallissa

Ohhoh! · Tim Isokivi

On sanomattakin selvää, että sula metalli voi aiheuttaa vakavia palovammoja tullessaan kosketuksiin ihon kanssa. Silti verkossa levinneellä videolla nähdään tilanne, jossa näin ei käy.

Videolla armenialaisessa metallivalimossa työskentelevä mies esittelee hurjan näköistä temppua. Hän heiluttaa käyttään virtaavassa sulassa metallissa ilman suojavälineitä. Kädelle ei näytä tapahtuvan mitään.

IFL Science -sivuston mukaan kyse on niin kutsutusta Leidenfrost-ilmiöstä. Miehen iholla oleva kosteus kiehuu muodostaen suojaavan pinnan hänen kätensä päälle. Näin ollen iho ei joudu suoraan kosketukseen sulan metallin kanssa.

Temppua ei kuitenkaan kannata kokeilla kotiolosuhteissa. Mikäli valimotyöntekijä olisi pitänyt kättään sulassa metallissa vain hetkenkin kauemmin, olisi hän todennäköisesti kärsinyt pahoista palovammoista.