Bill Gatesilta ja Richard Bransonilta miljoonalahjoitus keinolihalaboratoriolle

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Laboratorio-oloissa lihatuotteita kasvattava ja jalostava Memphis Meats on saanut 17 miljoonan dollarin suuruisen lahjoituksen amerikkalaisilta teollisuusyrityksiltä. Lahjottajien joukossa ovat Microsoftin perustajajäsen Bill Gates ja Virgin Groupin perustaja Richard Branson. Yhtiön tavoitteena on tuottaa lihaa ilman kasvihuonepäästöjä ja eläinten tappamista.

Laboratoriolihaa tuottava Memphis Meats valmistaa jo kanan, naudan ja ankanlihaa soluista, mutta lahjoituksen avulla yhtiö pyrkii laajentamaan ja parantamaan valikoimiensa laatua. Rahaa tarvitaan myös nopeampaan lihantuotantoon ja kustannusten vähentämiseen. Lihatuotanto ja karjankasvatus on yksi maapallon suurimmista ympäristöhaittojen aiheuttajista.

Eläinten lihaksista otetuista kantasoluista on kasvatettu lihaa laboratorio-olosuhteissa ennenkin. Kyseessä on tulevaisuuden ala, jossa lihantuottajat siirtyvät navetoista laboratorioon. Tällä hetkellä keinoliha on huomattavasti kalliimpaa perinteiseen tuotantotapaan verrattuna, Futurism uutisoi.