Vältä näitä ruokia lentokoneessa – mukavampi matkustaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lentokoneruoka maistuu yleensä mauttomalta, koska ilmastointi ja melu vaikuttavat tutkitusti ihmisen makuaistiin. Ihminen ei maista makeaa tai suolaista yhtä hyvin lentokoneessa, joten tällöin saattaa myös sortua liian sokerisiin tai suolaisiin herkkuihin.

Nyt on listattu viisi lentokoneruokaa tai välipalaa, joita terveellistä ravintoa suosivien ei kannattaisi koskaan nauttia matkalla ollessaan. Men’s Healthin ravintoasiantuntija Mike Roussel tietää, että ihmiset saattavat syödä lentokoneessa huolimattomasti ja ajattelemattomasti. Ruokavalio muuttuu yleensä epäterveelliseksi väsyneenä, tylsistyneenä ja silloin, kun tarjolla ei ole terveellisiä vaihtoehtoja.

Lentokoneessa tarjoillaan pikkusuolaisia naposteltavia, kuten sipsejä ja suolakeksejä. Valitettavasti herkuissa ei ole juuri ollenkaan ravintoarvoja, vaan niiden sisältö perustuu nopeisiin hiilihydraatteihin ja korkeisiin suolapitoisuuksiin. Nämä aiheuttavat janoa ja turvotusta elimistössä.

Myös energia- ja välipalapatukat kannattaa jättää hyllyyn, mikäli ei halua kyllästyttää elimistöä sokerilla. Vihannekset ja hedelmät ovat parempi vaihtoehto, sillä niissä on vitamiineja, mineraaleja, kuituja ja proteiinia. Lasagne on suosittu lentokoneruoka, mutta nopeiden hiilihydraattien takia se saa yleensä energiatason laskemaan yhtä nopeasti kuin kohoamaan. Pastaruokien sijaan lennolla voi syödä lihaa, kalaa tai kasviksia.

Lentokoneella matkustaminen panee suoliston koville, joten siksi erilaiset kaalit ja pavut on hyvä jättää maan kamaralle nautittaviksi. Ilmavaivoja on kiusallista potea täydessä matkustamossa. Ja vaikka elimistö kuinka janoaisi kahvia lennolla, ei sen nauttiminen ole järkevää kofeiinin diureettisten ominaisuuksien vuoksi. Keho kuivuu lentomatkustamisen aikana ja kahvi lisää efektiä entisestään.