Liikunnan kesto ei vaikuta terveyshyötyihin – toistolla on merkitystä

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Liikunta ja kuntoilu edistää terveyttä ja pidentää elinikää. Tuoreen tutkimuksen mukaan sillä ei ole väliä, kuinka kauan henkilö yhtäjaksoisesti harrastaa liikuntaa. Sen sijaan merkityksellisempää on kuntoilukertojen määrä.

Journal of the American Heart Associationin toteuttaman tutkimuksen mukaan ihminen voi saada yhtä suuret terveyshyödyt kymmenen minuutin reippaasta kävelystä kuin puoli tuntia kestävästä hölkästä. Toisin sanoen liikunnan terveyshyötyjen saavuttamisen pääasia ei ole kestossa. Useammin kävelty reipas pyrähdys voi olla jopa hyödyllisempää kuin harvoin toteutettu hikilenkki.

Tutkimukseen osallistui 4.800 yli 40-vuotiasta ihmistä. Tutkimuksen pääasiallisena sanomana on, että kaikki liikunta on hyödyllistä, harrastipa sitä lyhyen tai pitkän aikaa. Sen sijaan tärkeää on liikkua usein, jotta keho aktivoituu ja sydämen syke kohoaa.