Sääntö-Suomi iski jälleen! Viranomaiset kielsivät kahden hashtagin käyttämisen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalisissa medioissa on jo yli vuosikymmenen ajan käytetty asiasanoja, eli niin sanottuja hashtageja, osoittamaan mistä aiheesta kulloisessakin kommentissa ja keskustelussa on kyse. Hashtagit eivät siis liity välttämättä lainkaan esimerkiksi henkilön ammattiin tai koulutuksen, vaan niiden tehtävä on ilmaista ainoastaan laajempaa asiayhteyttä.

Staran saamien tietojen mukaan suomalainen byrokratia on nyt astunut uudelle aikakaudelle, sillä aluehallintovirasto on kieltänyt tiettyjen hashtagien käyttämisen. Virasto ilmoitti nimittäin tulkitsevansa kiinteistövälitykseen liittyvää välitysliikelakia siten, että henkilöt eivät saa käyttää hashtageja #kiinteistönvälittäjä ja #välittäjä, elleivät ole suorittaneet Keskuskauppakamarin laillistetun kiinteistönvälittäjän LKV-tutkintoa.

Hashtagin #kiinteistönvälitys on sen sijaan viranomaisten tulkinnan mukaan sallittua, koska se viittaa koko toimialaan. Nyt on siis kyse viranomaisen tulkinnasta, sillä hashtagien käytöstä ei ole olemassa minkäänlaista ennakkotapausta tuomioistuimesta.

Kielto on vähintäänkin erikoinen, sillä hashtagien perusperiaate ei ole ilmaista esimerkiksi päivityksen tekijän ammattinimikettä tai koulutusta. Esimerkiksi Twitterissä on ympäri maailmaa tapana lisätä päivitykseen aihepiiriin liittyviä asiasanoja päivityksen löydettävyyden parantamiseksi. Niinpä esimerkiksi nyt kiellettyjen #välittäjä ja #kiinteistövälittäjä -asiasanojen kieltäminen sotii sosiaalisen median vakiintuneita kansainvälisiä käyttötapoja vastaan.

Aluehallintoviraston tiedote koskee asuntojen markkinointia, mutta sosiaalisessa mediassa asuntojaan markkinoivat myös lukemattomat yksityiset ihmiset, joilla ei luonnollisestikaan ole LKV-pätevyyttä. Mikäli viranomainen todella katsoo voivansa kieltää joidenkin hashtagien käytön, tulee mahdollisessa riitatilanteessa punnittavaksi sananvapauden suhde välitysliikelain uuteen tulkintaan. Kovin vahvalla pohjalla sananvapauteen puuttuminen ei siis välttämättä ole.