Iltavirkuilla selvästi suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Northwesternin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jossa on vertailtu eri unirytmillä toimivien ihmisten kuolleisuutta. Tulosten perusteella öisin valvovat ihmiset kuolevat ennenaikaisesti peräti kymmenen prosenttia muita enemmän. Tutkimukseen osallistui lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Chronobiology International -julkaisussa on esitelty tutkimus, jossa vertailtiin erilaisia unirytmejä noudattavia ihmisiä. 433.268 ihmistä oli jaettu neljään ryhmään: aamuvirkkuihin, hieman aamuvirkkuihin, iltavirkkuihin ja hieman iltavirkkuihin.

Sen jälkeen ihmisryhmien terveyttä ja kuolleisuutta vertailtiin keskenään 6,5 vuoden ajan. Myöhään yöhön valvovat iltavirkut kuolevat kymmenen prosenttia todennäköisemmin ennenaikaisesti kuin aamuvirkut ihmiset, Los Angeles Times uutisoi.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että öisin valvominen vaikuttaa ihmisen terveyteen ja altistaa diabetekselle, ylipainolle ja sydänsairauksille. Syytä yökukkujen kuolinprosenttiin ei tiedetä varmasti, mutta tutkijat epäilevät heidän biologisen kellonsa sotivan yhteiskunnan aikatauluja vastaan.

Pitkässä juoksussa valvominen vaikuttaa tuhoisasti terveyteen. Toisaalta aamuvirkuilla ihmisillä voi olla terveellisemmät elämäntavat ja rutiinit heti päivän ensitunneista lähtien.