Näin poltat 20 % enemmän rasvaa – ajoita kuntoilu oikeaan hetkeen

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä rakastaa aamun ensimmäistä lenkkiä, joka suoritetaan lähes heti sängystä nousemisen jälkeen. Tyhjällä vatsalla suoritettu aamuliikunta saattaa polttaa jopa 20 prosenttia enemmän rasvaa kehosta. Se ei kuitenkaan sovi kaikille.

Yhdysvaltojen New Yorkin Manhattanilla sijaitsevassa Medical Offices -lääkärikeskuksessa työskentelevä Denise Pate kertoo PureWowille, että tyhjällä vatsalla kuntoileminen lisää lipolyysiä, eli kehon rasvasolujen hyödyntämistä energiana. Samalla vähäinen insuliinipitoisuus johtaa rasvan käyttämiseen energialähteenä hiilihydraattien sijaan. Aamulla keho on yöunien jälkeen levännyt, eikä se enää käsittele tai sulata ruokaa.

Paastotilassa kuntoilemista ei kuitenkaan suositella kaikille. Matala verensokeri saattaa aiheuttaa huimausta. Lisäksi vaarana on, että keho hyödyntää myös lihaksia energialähteenä rasvan lisäksi. Mikäli kärsii aineenvaihduntasairaudesta tai muista terveysongelmista kuten diabeteksesta, ei tyhjällä vatsalla kuntoilemista suositella.