Tutkimus vahvisti: Mindfullness ehkäisee muistisairauksia

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mindfulness, eli tietoinen läsnäolo auttaa tehokkaasti rauhoittamaan mieltä ja vähentämään ahdistusta. Kyseessä on yksi meditoinnin muoto, jonka vaikutuksista on nyt tutkittu dementian ja Alzheimerin taudin ehkäisemisessä.

BMJ Open -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan mindfulnessin avulla voi pienentää muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Ahdistuksen on todettu kasvattavan esimerkiksi Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä. Toisin sanoen ahdistusta lieventävät toimet voivat auttaa muistisairauksien ehkäisemisessä.

University College London analysoi yli 30.000 ihmisen keski-iässä kokemaa ahdistusta. Mitä enemmän heillä oli ahdistuneisuutta, sitä todennäköisemmin ihminen sairastui myöhemmin dementiaan. Syy saattaa löytyä stressistä ja aivosolujen ennenaikaisesta vanhenemisesta. Tutkimusryhmän mukaan ahdistuksen lieventäminen esimerkiksi mindfullnessin avulla voi vähentää riskiä.