Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Moni työmatkalainen huomasi tänään kuinka lukemattomissa lipputangoissa liehui upeana aurinkoisena aamuna Suomen lippu, eli siniristilippu. Harva kuitenkaan tiesi silloin miksi. Tänään on harvinaisen arvokas liputuspäivä, sillä Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta.

Suomen lippu katsotaan syntyneeksi tasan 100 vuotta sitten 28. toukokuuta 1918, kun nykyinen lippumme hyväksyttiin eduskunnassa maamme tunnusmerkiksi. Tästä syystä sisäministeriö on suosittanut, että juhlapäivä on yleinen liputuspäivä. Lipun sai nostaa salkoon tunti sitten aamukahdeksalta, ja lippu tulee laskea viimeistään iltayhdeksältä.

Suomen lipun ovat suunnitelleet Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen ja sen kuvio pohjautuu pohjoismaiseen ristilippuun, jonka kuvio on nähtävissä myös muiden Pohjoismaiden lipuissa. Ennen Suomen lipun hyväksymistä esimerkiksi sen väreistä käytiin keskustelua. Esitysten joukossa oli muun muassa punakeltainen lippu.