Oulun lentokenttä avattiin 7-vuotiaan Sulon hengen pelastamiseksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime elokuussa Kajaaniin ja Oulun maisemissa koettiin poikkeuksellinen hätätilanne, jonka ratkaisemiseksi tarvittiin monia poikkeuksellisia keinoja ja kansainvälistä yhteistyötä. Lääkärihelikoptereita operoiva FinnHEMS kertoo nyt, että seitsemänvuotiaan Sulo-pojan henki pelastui, koska monien eri alojen ja eri maiden ihmiset olivat valmiita erikoisratkaisuihin.

Sulo oli sairastunut keuhkokuumeeseen, joka diagnosoitiin Kajaanissa. Pojan tila romahti tämän jälkeen nopeasti ja hän joutui hengityskoneeseen. Poika vajosi kriittiseen tilaan, joten hänet päätettiin siirtää Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Poikaa saattamaan ei kuitenkaan ollut saatavilla tarvittavan kokenutta lääkäriä, joten FinnHEMSin helikopteri lähti hakemaan Suloa Kajaanista Ouluun.

– En ole ikinä hoitanut niin pientä ja niin sairasta lasta, anestesialääkäri Ahti Sillaste kommentoi tapausta.

Helikopterin lento Oulusta Kajaaniin kesti noin 40 minuuttia, mutta perillä selvisi, ettei poika ehkä selviäisi. Suloa ei voitu siirtää Klaara-myrskyn vuoksi helikopterilla Helsinkiin lasten hoitamiseen erikoistuneeseen yksikköön, jossa oli hoitoon tarvittava verta hapettava ECMO-laite. Laitetta ei myrskyn vuoksi voitu myöskään hakea Ouluun, jonne poika päätettiin lopulta kuljettaa.

Oulussa Sulon vointi romahti uudelleen, jolloin lääkärit keksivät ratkaisuksi Tukholmassa päivystäneen ECMO-laitteiston tiimeineen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin Oulun lentokenttä, joka oli remontin vuoksi kiinni. Muiden lentokenttien kautta laitetta ei olisi ehkä saatu ajoissa Sulon avuksi. Lomalla ollut Oulun lentoaseman johtaja kuitenkin tavoitettiin puhelimitse, ja hän teki Sulon tilanteesta kuultuaan päätöksen avata Oulun lentokenttä tilapäisesti pojan pelastamista varten.

Sulon hengen pelastanut ECMO-laite tiimeineen saatiin erikoisjärjestelyjen ansiosta ajoissa Tukholmasta Ouluun, ja poika siirrettiin myöhemmin Helsinkiin. Hän joutui olemaan laitteeseen kytkettynä peräti kahdeksan päivän ajan, mutta pelastui lopulta. Sulo pääsi sairaalasta kolmen viikon kuluttua. Sairauden syy ei ole selvinnyt, mutta kansainvälisen yhteistyön ansiosta hän on edelleen hengissä.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.