Lentoyhtiö kielsi avustajavuohet – määrittelivät sääntöjä uusiksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö American Airlines on laatinut listan, jossa on lueteltu kielletyt eläinlajit ihmisten avustajina. Henkistä tukea antavia avustajaeläimiä on yritetty saada viime vuosina lentokoneisiin liian heppoisin perustein. Nyt eläimille on laadittu omat ohjeistukset.

Lentoyhtiöt ovat kertoneet, että tukieläinten määrä on kasvanut vuosien 2016-2017 aikana peräti 40 prosenttia. American Airlinesin lennoille on yritetty saada muun muassa riikinkukkoja, possuja ja hamstereita. Sääntöjen päivittäminen oli paikallaan.

Avustajaeläintä ei saa viedä lentokoneeseen ilman asianmukaista ilmoitusta ja virallista mielenterveysasiantuntijan allekirjoittamaa dokumenttia. Jatkossa American Airlinesin lennoille ei saa viedä sammakkoeläimiä, frettejä, vuohia, siilejä, hyönteisiä, matelijoita, jyrsijöitä, käärmeitä, hämähäkkejä, sokerioravia, muita kuin lemmikkieläiminä yleisesti käytettyjä lintuja tai eläimiä, joilla on sarvet tai sorkat. Myös pahanhajuiset ja likaiset eläimet on kielletty. Poikkeuksen listaan tekevät koulutetut minihevoset, jotka ovat virallisesti palveluseläinkäytössä.