Älä säilytä näitä ruokia jääkaapissa – muuttaa liikaa makuja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Etenkin kesäaikaan kannattaa olla tarkka ruokien kylmäketjujen katkeamattomuudesta. On kuitenkin muutamia ruokia, joita ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä kylmä voi muuttaa joidenkin elintarvikkeiden makua.

Mikäli keittiö on viileähkö vuoden ympäri, kannattaa voi sijoittaa jääkaapin ulkopuolelle omassa ja ilmatiiviissä rasiassa. Jos voin menekki on pientä, kannattaa siitä ottaa pöydälle käytettäväksi pienempi palkki kerrallaan. Jääkaapissa säilytetystä voiköntistä on vaikea ottaa esimerkiksi leivän päälle levitettäväksi.

Kokonaiset melonit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, koska ne kypsyvät usein vielä poimimisen jälkeen mehukkaammiksi. Tomaatit sen sijaan vettyvät viileässä, joten niitä suositellaan säilytettävän huoneenlämmössä, mikäli ei käytä heti ostohetken jälkeen. Perunat puolestaan viihtyvät pimeässä ja viileässä paperipussissa säilytettynä. Jääkaapissa niiden sokerikoostumus muuttuu.

Sipulit pysyvät käyttökelpoisina pidempään, mikäli niitä ei säilytetä jääkaapissa. Leipää voi pakastaa ja käyttää vaikka pala kerrallaan paahtaen. Jääkaapissa leivän koostumus kuitenkin usein muuttuu. Hunaja puolestaan kristallisoituu kylmässä, joten oikeaoppinen säilytys on viileässä ja kuivassa paikassa. Kahvi ja basilika ovat herkkiä imemään makuja itseensä, joten kahvi pannaan kuiva-ainekaappiin ja basilika leikkokukkien tavoin pöydälle vesikuppiin.

Lähde: PureWow