Nykyajan vanhemmuus on liian yksinäistä – ennen koko kylä kasvatti lapsia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Alkuperäisiin kulttuurikansoihin kuuluvat mayat osaavat kasvattaa lapsia. Mayojen perhemallissa on äitejä, jotka suoriutuvat suurperheen arjesta tyynesti ja rauhallisesti. Heidän salaisuutenaan on vuosituhansia ihmiskunnan tukena ollut kasvatusta tukeva malli: Yhteisöllisyys.

Länsimaisessa kulttuurissa on tapana kasvattaa lapsia omassa pienessä perheessä, jolloin vanhemmat ja lapset sulkeutuvat helposti seinien sisään toteuttamaan arkeaan. Lapset kasvatetaan väkisin yksin. Kautta aikojen perheet ovat olleet isompia, kun saman katon alla on saattanut asua joukko muitakin sukulaisia. Paremmin toimeen tulleet ihmiset palkkasivat avukseen kodinhoitajia ja lastenvahteja, National Public Radion artikkeli muistuttaa.

Nykyisin suorittajakeskeinen perhemalli koostuu yksinäisistä vanhemmista, jotka saattavat turhautua täydellisyyttä tavoitellessaan. Suomessa muistutetaan vanhempia tukiverkon tärkeydestä jo raskausaikana. Yksin jäävät vanhemmat kuormittuvat, mikäli he eivät pyydä hoitoapua päiväkodeista, sukulaisilta ja ystäviltä.

Ydinperhemallin sijaan lapset saisivat ammennettua elämäänsä enemmän, mikäli perheeseen kuuluisi joukko heille tärkeitä aikuisia äidin ja isän lisäksi. Vanhemmuus oli ennen jaettu tehtävä, joka saattoi jakautua usean ihmisen kesken mayjojen tapaan. Vanhmpien ei kannata jäädä yksin, apua saa sekä pitää tarjota ja ottaa vastaan.