Puhuuko ystäväsi paljon itsestään? Tämä saattaa olla syy

Lifestyle Terveys · Annukka Heikkilä

Paljon itsestään puhuvia ihmisiä saatetaan yleisesti pitää hieman itsekeskeisinä, ylimielisinä tai jopa narsistisina henkilöinä. Tutkijat ovat kuitenkin nyt saaneet selville, että paljon minä-sanaa puheessaan käyttävät ihmiset ovatkin yleensä tunnetasoltaan surumielisempiä kuin on oletettu.

Independent-sivusto kertoo Saksassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin sitä kertooko minä-sanan käyttäminen paljon henkilön omasta persoonasta. Tutkijat huomasivat, että paljon itsestään puhuvat henkilöt olivat suuremmalla todennäköisyydellä ahdistuneita ja alakuloisia eikä heillä ollut viitteitä narsismiin.

Paljon itsestään päivän aikana puhuvat ihmiset sanoivat minä-sanan päivän aikana noin 2.000 kertaa. Tutkimusta johtanut tutkija Allison Tackman huomasi, että ahdistuneisuuden ja alakuloisuuden lisäksi itsestään puhuvat ihmiset tunsivat paljon muitakin negatiivisia tunteita kuten hermostuneisuutta, vihaa ja masennusta.