Punkit osaavat valita veriryhmän – yksi veriryhmä kiinnostaa vähiten

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Puutiaiset eli punkit ovat monille lemmikkien omistajille todellinen riesa. Punkit asustelevat kosteilla ja metsäisillä alueilla odotellen yleensä ruohonkorrella, että sopiva eläin kulkee niiden ohi. Yleensä ne tarrautuvat jyrsijoihin ja lemmikkieläimiin, mutta toisinaan ne löytävät sopivan isännän myös ihmisestä.

Ihmisiä kehotetaan suojautumaan punkeilta, koska ne levittävät muun muassa puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että tietty veriryhmä on erityisesti vaarassa joutua punkin puremaksi.

Daily Mail -sivusto kertoo tšekkiläisestä tutkimuksesta, jossa haluttiin nähdä, että suosivatko punkit jotakin erityistä veriryhmää. Tutkijat asettivat petrimaljaan paperin, jonka päälle oli eri kohtiin pudotettu veritippoja. Veritipat olivat A, B, AB ja O -veriryhmää, joista punkki sai itse rauhassa valita mieleisimmän.

Testi suoritettiin eri punkeilla satoja kertoja, minkä jälkeen tulos oli selvä. Punkit hakeutuivat suurimmassa osassa tapauksista A-veriryhmää olevan veritipan luokse. Kaikista vähiten punkit olivat kiinnostuneet B-veriryhmästä, jonka luo ne hakeutuivat vain 15 prosentissa tapauksista.