Samaan aikaan Kansasissa – joku hinasi palavaa heinäpaalia tiellä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Harva tietää, että heinäpaalit voivat syttyä itsestään tuleen. Syy on kosteudessa, mikä ruokkii mikrobeja käymisprosessiin. Prosessi synnyttää herkästi palavia kaasuja, jotka voivat reagoida hapen kanssa aiheuttaen tulipalon.

Heinäpaalien palaminen aiheuttaa tuhoja ympäri maailmaa. Nyt eräs autoilija on ikuistanut ilmiliekeissä palaneen heinäpaalin yllättävässä ympäristössä. Palavaa paalia hinattiin lava-auton perässä.

Heinäpaalia perässään vetänyt kuljettaja ei ilmeisesti ensin tajunnut, että sen kuorma oli tulessa. Viral Hogin julkaisemalla videolla kerrotaan, että palokunta oli sammuttanut paalin noin kolmen kilometrin päässä kuvauspaikasta. VTT on kehittänyt heinäpaaleihin asennettavia antureita, jotka ilmaisevat heinän lämpenemisen ennen tuleen syttymistä.