Huawein talousjohtaja pidätetty Yhdysvaltojen vaatimuksesta – pörssit romahtivat kauppasodan uhasta

Digi Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Teknologiajätti Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär, yhtiön talousjohtaja Meng Wanzhou on pidätetty Kanadassa. Viranomaiset ottivat kiinalaisen kiinni Vancouverissa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Wanzhou on luovutettu Yhdysvalloille.

Reutersin mukaan kiinalainen televiestintälaitevalmistaja Huawein talousjohtaja meng Wanzhou astuu oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Pidätys koskee Yhdysvaltojen asettamia talouspakotteita. Huawei on vienyt yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan amerikkalaisvalmisteisia tuotteita Iraniin ja muihin maihin.

Yhdysvallat on kiristänyt viime aikoina runsaasti Iran-pakotteitaan. Donald Trumpin hallinnon tavoitteena on lamauttaa koko maa taloudellisesti. Huawei on saanut osakseen syytöksiä pakotteiden kiertämisestä. Pidätys laukaisi negatiivisen reaktion pörsseissä, koska pidätyksen pelätään olevan merkki kauppasodasta Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.