2-vuotias ratkaisi vaikean filosofisen ongelman – pelastaako yksi vai viisi ihmistä?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yksi viime vuosien eniten pohdituttaneista eettisistä kysymyksistä on ollut niin sanottu trolley problem, jossa pitäisi päättää antaako junan jatkaa kohti viittä raiteilla olevaa ihmistä vai tehdä aktiivinen päätös ja kääntää juna vaihteen avulla kohti toisella raiteella olevaa yhtä ihmistä.

Vaikeasta haasteesta on julkaistu verkossa video, jossa kaksivuotias pikkupoika keksii ongelmaan oman luovan ratkaisunsa. Kyseessä on luonnollisesti parodia, koska pikkulapsi ei vielä ymmärrä millaisesta filosofisesta ongelmasta tuossa on todellisuudessa kyse.

Videon tilanteen asetti lapselle hänen isänsä, joka on psykologian professori E.J. Masicampo. Video on levinnyt laajalle verkossa, ja se on aiheuttanut vilkasta keskustelua esimerkiksi Kantin velvollisuusetiikasta ja seurausetiikasta. Jälkimmäisen mukaan oikea ratkaisu olisi minimoida vahingot, jos niitä ei voida kokonaan estää.