Asiantuntijat varoittavat: Keksitaikinan syöminen voi olla haitallista

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monilla on tapana maistella piparkakkuja ja muita leivonnaisia valmistaessaan samalla hieman taikinaa. Yhdysvaltojen terveysviranomaisten mukaan raaka taikina kannattaisi kuitenkin jättää rauhaan ja odottaa rauhassa leivosten kypsymistä.

Tautien valvonnasta vastaava yhdysvaltalainen CDC varoittaa syömästä raakaa taikinaa. Taikina sisältää usein kananmunaa ja jauhoja, joista voi kypsymättöminä levitä esimerkiksi vatsatauteja aiheuttavia kolibakteereja.

Raa’asta kananmunasta voi myös tulla salmonellamyrkytys. Salmonellatartunta voi pahimmillaan johtaa hengenvaarallisten tautien saamiseen.

Kaikkien kaupoissa myytävien valmistaikinoiden maistaminen raakana ei ole kuitenkaan haitallista. Markkinoilla on myös taikinoita, joita mainostetaan syömäkelpoisiksi myös raakana.