Harvinainen luontovideo ikuistettiin viimein – rihmakrotit parittelemassa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valtamerten syvyyksissä elävät krottikalat ovat erikoisen näköisiä uiskentelijoita, joiden elämästä tiedetään vielä suhteellisen vähän. Nettiin on julkaistu harvinainen video, jolla nähdään rihmaeväkrotin paritteluhetki. Eri sukupuolten kokoero on silmiinpistävä.

Rihmakrottinaaras voi kasvaa 20 senttimetrin pituuteen, kun taas uros jää usein noin 1,5-senttimetriseksi. Science Magazine on julkaissut maailman ensimmäisen rihmakrotin parittelua esittelevän videon. Parittelu tapahtuu 800 metrin syvyydessä ja uros on kiinnittynyt naaraan vatsan seudulle.

Krottien elimistön toiminnasta tiedetään varsin vähän. Edes sitä ei ole selvitetty, kuinka naaras houkuttelee uroksen luokseen. Krotit yleensä kuolevat pinnalle nostamisen jälkeen, joten tähän mennessä kerätty tieto perustuu vain kuolleiden yksilöiden tutkimiseen.