Nettihuijarien kiristys leviää – väittävät kuvanneensa käyttäjää katsomassa aikuisviihdettä

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa on levinnyt jo vuosien ajan kiristyksiä, joissa hakkerit ovat saaneet haittaohjelmien avulla käyttäjien tietokoneita käyttökelvottomiksi. Tämän jälkeen he ovat vaatineet lunnaita tietokoneen avaamiseksi ja tiedostojen pelastamiseksi. Parhaillaan verkossa leviää tähän perustuvia huijauksia.

Viime päivinä sähkäpostitse on levinnyt huijausviestejä, joissa rikolliset yrittävät kiristää myös suomalaisia käyttäjiä paljastamalla heidän vuosia vanhan salasanansa. Huijarit väittävät saaneensa salasanan tietoonsa aikuisviihdesivustolta tarttuneen haittaohjelman avulla ja kuvanneensa samaan aikaan aikuisviihdevideota ja käyttäjää katsomassa sitä.

Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole, sillä kiristysviesteissä käytetyt salasanat ovat sellaisia, jotka ovat olleet käytössä viimeksi peräti vuosikymmen sitten. Kiristäjät vaativat nyt noin 700 dollarin maksua, jotta he eivät levittäisi kuvaamaansa videota käyttäjän kontaktilistalla oleville henkilöille. Kiristäjille ei tule maksaa, sillä monet viesteistä on lähetetty sähköposteihin, jotka eivät ole olleet kenenkään henkilökohtaisessa käytössä.