Tutkimus: Väkivaltaiset videopelit eivät lisää väkivaltaisuutta

Digi Pelit Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Väkivaltaisten pelien vaikutuksesta nuoriin on spekuloitu lähes niin kauan kuin videopelejä on ollut olemassa. Tuoreen tutkimuksen perusteella huoli on kuitenkin turhaa.

Oxfordin yliopiston tutkimuksessa ei löydetty merkkejä siitä, että väkivaltaiset pelit lisäisivät aggressiviista käyttäytymistä teineissä. Tutkimusta on kuvailtu yhdeksi kattavimmista tähän mennessä. Siinä tarkasteltiin yli kahdentuhannen brittiläisen 14-15 vuotiaan tapoja ja käyttäytymistä.

Professori Andrew Przybylskin huomautti, että verkkopelaaminen saattaa tosin johtaa vihaisiin tunteenpurkauksiin. Yleensä nämä ilmenevät muiden pelaajien haukkumisena, kilpailuhenkisyytenä, trollaamisena ja muuna häiriökäyttäytymisenä.

Tutkimuksen perusteella nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen vaikuttavat pelejä huomattavasti enemmän muut tekijät. Przybylsk kertookin Sky News -uutisille, että huomiota kannattaisi ennemminkin suunnata nuorten turhautumiseen, perheoloihin ja elämäntilanteisiin.