Tutkimus vahvisti: Kissat tunnistavat oman nimensä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kissat tunnistavat oman nimensä omistajan sanoessa sen, vaikka saattavatkin toisinaan käyttäytyä kuin eivät kuulisikaan sitä. Monien kissanomistajien epäilys on vahvistettu tuoreessa tutkimuksessa.

Japanin Sophia Universityn kokeessa tutkittiin yhteensä 78 kissaa, joista osa asui ihmisten kodeissa ja osa kissakahviloissa. Tutkimuksen neljässä erillisessä osassa kissojen omistajat ja tutkijat sanoivat eläimille sekä niiden nimiä että pituudeltaan ja rytmitykseltään samanlaisia substantiiveja.

Useimmat kissoista reagoivat satunnaisiin sanoihin jollain tavalla, mutta kiinnostus niitä kohtaan väheni aikaa myöten. Kuullessaan oman nimensä kissat kuitenkin reagoivat jälleen vahvemmin.

Scientific Reports -julkaisussa julkaistun tutkimuksen perusteella nimen lausuminen ei herättänyt reaktiota ainoastaan omistajan suusta. Ne reagoivat myös tuntemattoman ihmisen sanottua sen.

Kissojen ja ihmisten yhteiselo on jatkunut noin 9 500 vuoden ajan. Kissojen kommunikointitaitoja on kuitenkin tutkittu erittäin vähän, toisin kuin esimerkiksi koirien ja ihmisten vuorovaikutusta.