Alabaman uusi laki kieltää abortit – lääkäreitä uhkaa vankeustuomio

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Alabaman osavaltiossa hyväksyttiin laki, jonka mukaan abortin tehnyt lääkäri voi saada 10-99 vuotta vankeutta. Lakiesityksen mukaan myös abortin tehneet lääkärit voivat saada tuomion. Lain mukaan abortti on tuomittavaa kaikissa tapauksissa, ellei raskaudesta ole haittaa naisen terveydelle.

Äskettäin myös Georgian osavaltio tiukensi aborttilakejaan, jolloin useat elokuvayhtiöt vetivät kaiken tuotantonsa osavaltiosta.

Alabamassa naiset eivät saa keskeyttää ei-toivottuja raskauksia edes silloin, jos se on raiskauksen tai insestin tulosta. Laki meni läpi 25 miessenaattorin allekirjoittamana. Aborttilain kannattajien mukaan jokainen ihminen on elämän arvoinen ja lahja Jumalalta, VT uutisoi.

Uusi laki astuu voimaan puolen vuoden kuluttua, elleivät esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt onnistu taistelemaan sitä vastaan. Myös muualla Yhdysvalloissa on ryhdytty tiukentamaan aborttilakeja. Joissakin osavaltioissa on lyhennetty raskauden keskeyttämisen mahdollisuus puoleen alkuperäisestä, eli kuuteen viikkoon. Suurin osa ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana sen aikarajan puitteissa.