Eläinlääkäriliitto: Bulldogien jalostus lopetettava – kärsimys rikkoo eläinsuojelulakia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Eläinlääkäriliitto haluaa lopettaa kehityshäiriöisten koirien jalostamisen. Kehityshäiriöstä kärsiviä englanninbulldoggeja, ranskanbulldoggeja ja bostoninterriereitä ei tule käyttää siitokseen muiden kuin sellaisten koirien kanssa, joilla ei esiinny häiriötä aiheuttavaa geenimuotoa.

Ulkonäön sijaan on koirien terveys asetettava etusijalle. Joulukuussa 2018 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan englanninbulldoggien, ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat yhdestä ja samasta DVL2-geenistä.

Virheellinen DVL2-geenimuoto todettiin kaikilla tutkituilla englannin- ja ranskanbulldogeilla ja 94 prosentilla bostoninterriereistä. Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokainen koira on vammainen.

– Jos kaikilla rodun edustajilla on geenimuutos, joka aiheuttaa koiralle vakavan kehityshäiriön terveysongelmineen, ainoa eettisesti perusteltu vaihtoehto rodun säilyttämiseksi on risteyttää näiden rotujen edustajia rodun ulkopuolelta tuotujen terveiden koirien kanssa, Eläinlääkäriliitosta jyrähdetään.

– Roturisteytyksessä menetetään kuitenkin samalla bulldoggimaiset piirteet. Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä.

Lyttykuonoiset rodut ovat erittäin suosittuja lemmikkeinä, vaikka tietoa niiden lyhyen kallon ja muiden kehityshäiriöiden aiheuttamista ongelmista on helposti saatavilla ja aiheesta on käyty runsaasti julkista keskustelua.

Hengitysvaikeudet, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairaudet sekä synnytysvaikeudet aiheuttavat huomattavaa kärsimystä näiden rotujen edustajille. Koirien oireita voidaan jonkin verran helpottaa eläinlääkärin hoidolla, mutta itse kehityshäiriötä ei voida parantaa.

– Eläinsuojelulaki kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen. Laki uudistuu ja tavoitteena on, että kärsimystä aiheuttavaan jalostamiseen puututaan lainsäädännön keinoin entistä tehokkaammin. Eläinlääkäriliiton näkemyksen mukaan nykytietämyksen valossa kehityshäiriögeeniä kantavien, puhdasrotuisten englannin- ja ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden lisäännyttäminen keskenään on tulkittava eläinsuojelulain vastaiseksi.