Keksintö siivoaa mikromuovin rannoilta – opiskelijat kehittivät ratkaisun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikromuovi on merkittävä maailmanlaajuinen ympäristöongelma, johon on toden teolla havahduttu vasta viime vuosina. Ongelma on näkyvä esimerkiksi Havaijin Kamilo Beachilla, jota on kuvailtu yhdeksi maailman likaisimmista rannoista.

Nyt joukko kanadalaisia opiskelijoita on kehitellyt ratkaisun Kamilo Beachin mikromuoviongelmaan. He ovat rakentaneet Ho’ola One -nimisen laitteen, jonka pitäisi pystyä siivoamaan muoviroskan pois hiekasta.

Ison pölynimurin tavoin toimiva laite imee sisuksiinsa sekä hiekan että roskat. Kumpikin päätyy vesitankkiin, jossa mikromuovi jää kellumaan pinnalle hiekan upotessa pohjaan.

Hawaii Public Radio -sivuston mukaan laitteen prototyyppiä koeajettiin huhtikuussa Kamilo Beachilla. Lopputuloksiin ei oltu täysin tyytyväisiä, mutta sen ongelmat on sittemmin korjattu. Opiskelijoiden tavoitteena on kerätä projektille rahoitusta ja kehittää Ho’ola Onea eteenpäin.