CIA-agenttien koodi piilotettiin patsaaseen – kukaan ei ole ratkaissut 30 vuoteen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n päämajan edustalla on patsas, joka sisältää salaisen koodin. Koodi on tarkoitettu agenttikokelaiden purettavaksi, mutta kukaan ei ole onnistunut ratkaisemaan mysteeriä kokonaisuudessaan.

Kuvanveistäjä Jim Sanborn loi salaisella koodilla varustetun teoksen CIA:n Virginian Langleyn päämajan edustalle. Kukaan ei tiettävästi ole onnistunut ratkaisemaan koko koodia. Yksi yrittäjistä on Elonka Dunin -niminen nainen, joka on ratkonut mysteeriä pian kahden vuosikymmenen ajan.

Kryptologina itsensä elättävä Dunin on yksi maailman tunnetuimpia koodinpurkajia. Hän on selvittänyt CIA-rakennuksen edessä olevan veistoksen kolme ensimmäistä osaa, mutta viimeinen on edelleen ratkaisematta. Hän ei pysty ymmärtää, miten taiteilija on voinut luoda koodin, jota kukaan muu ei pysty maailmassa purkamaan.

Taiteilija on Jim Sanborn, joka nauttii mysteerin ylläpitämisestä ilmeisen paljon. Hän kertoo, että saa päivittäin yhteydenottoja asian tiimoilta, mutta ei anna vihjettäkään asiasta. Elonika Duninille on puolestaa pääasia, että koodi tulee ratkaistua, vaikka se ei olisikaan hänen itsensä ansiota.